Maya Bay | Zó ben je alleen in het paradijs - Tips Thailand (2024)

Maya Bay | Zó ben je alleen in het paradijs - Tips Thailand (1)Maya Bay is de beroemdste toeristenattractie van Thailand. Dagelijks bezoeken duizenden(!) toeristen de baai in Koh Phi Phi om zijn verbazingwekkende schoonheid, die van iedere vakantiefoto een jaloersmakende ansichtkaart maakt. En daar zit het probleem ‘m in, want iedereen wil een stukje van de Maya Bay. Zo ook wij. Toch hadden wij het voorrecht om een compleet andere kant van Thailands grootste trots te zien. Wij waren er namelijk… ALLEEN!

Ook jij kunt als enige toerist op het wereldberoemde strand van Maya Bay staan.

Hoe je dat regelt, vertel ik je zo. Eerst wil ik je laten kennismaken met de Maya Bay zoals de meeste reizigers het (jammer genoeg) kennen:

Overal toeristen. Tussen de handdoeken spot je een strookje spierwit zand. Mooi. Speedboten varen af en aan. De steile rotswanden weerkaatsen het geluid. “HENG HENG, PRRRRTTT”. Een lange rij vrolijk gekleurde longtailboten stuiteren onschuldig in het water. Ankers in het zand. De kustlijn is bezaaid met mensen. Druk, het is hier druk. “Kijk daar, een leeg plekje!” Mensen beginnen te rennen. Selfie sticks worden vliegensvlug uitgeschoven. “Smile!” Klik klik klik.

Dit is de Maya Bay…

Maya Bay | Zó ben je alleen in het paradijs - Tips Thailand (2)

…van 13:00 uur ’s middags. De Maya Bay van 06:30 uur ’s ochtends is gelukkig heel anders!

Maya Bay is 4 jaar gesloten geweest in verband met het behoud van de natuur, maar inmiddels gewoon weer te bezoeken!

06:30 uur ’s ochtends. Status: Uitgestorven

De Maya Bay van 06:30 uur ’s ochtends is vredig en beeldschoon. Het heeft spierwit zand waar je verse voetafdrukken in kunt maken. Waar je naar hartenlust kunt springen, dansen en zingen. De enigen die het zien zijn de zwart-witte vogeltjes die visjes uit het water pikken. En de immense karststeenrotsen, die waken over de baai met hun ontzagwekkende groene toppen en okerkleurige stalactieten.

Liefde.

De Maya Bay van 06:30 uur ’s ochtends is zó mooi, dat de tranen ervan in je ogen springen. Dit is de Maya Bay die ik aan iedereen wil laten zien!

Maya Bay | Zó ben je alleen in het paradijs - Tips Thailand (3)

Maya Bay | Zó ben je alleen in het paradijs - Tips Thailand (4)

Maya Bay | Zó ben je alleen in het paradijs - Tips Thailand (5)

Maya Bay op Koh Phi Phi Leh

De wereldberoemde Maya Bay ligt op Koh Phi Phi Leh, een onbewoond eilandje met reusachtige kalksteenrotsen die begroeid zijn met groene jungle. De baai is een beschermd natuurgebied en hoort bij het ‘Mu Ko Phi Phi National Park’.

Het populaire party-eiland Koh Phi Phi Don ligt om de hoek, dat een populaire uitvalsbasis is van vele toeristen. Ook bezoeken veel toeristen de Maya Bay vanuit phu*ket.

Hoewel de baai altijd al een populaire bezienswaardigheid was, is zijn populariteit sterk toegenomen nadat in 2000 de beroemde film ‘The Beach’ verscheen met Leonardo DiCaprio (en de Maya Bay) in de hoofdrol. Leuk weetje: In de film hebben ze er een extra rots bij ‘gefotoshopt’ waardoor de baai nog meer afgezonderd lijkt.

Maya Bay | Zó ben je alleen in het paradijs - Tips Thailand (6)

Maya Bay | Zó ben je alleen in het paradijs - Tips Thailand (7)

De Lagoon en Viking Cave

Naast de Maya Bay, is er op Koh Phi Phi Leh is nog veel meer moois te zien.

Zoals de Phi Leh Lagoon, een enorm ‘zwembad’ omringd door kliffen, waar je kunt zwemmen en snorkelen in het meest heldere water dat wij ooit hebben gezien. Wauw!

Maya Bay | Zó ben je alleen in het paradijs - Tips Thailand (8)

En de Viking Cave, een grot waar peperdure vogelnestjes worden geoogst van de Aziatische gierzwaluw, die de nestjes volledig maken van speeksel. De nestjes zijn eetbaar en worden vooral gebruikt in de Chinese keuken om soep van te maken…

De grot is beschermd, waardoor het niet mogelijk is om naar binnen te gaan. Wel kun je vanaf een afstandje zien hoe de locals – zonder veiligheidsmaatregelen – over provisorisch gebouwde steigers van bamboe omhoog klimmen om de nestjes te verzamelen.

Maya Bay | Zó ben je alleen in het paradijs - Tips Thailand (9)

UPDATE 2024/2025:De Tips Thailand Reisgids DOWNLOAD EN LEES DIRECT

Maya Bay: Zo kom je er

Inmiddels kun je wel raden wat het geheim van de Maya Bay is.

Sta vroeg op. Héél vroeg! Pak rond 06:00 uur de longtailboot vanaf de Ton Sai Pier op Koh Phi Phi Don. Wij pakten de boot om 06:15 uur en kwamen als aller, állereersten aan op het strand, dat we ruim een halfuur voor onszelf alleen hadden. Voordat je voet aan wal zet, zie je vanaf de boot de zon opkomen. Een prachtige bonus!

De eerste speedboten vol toeristen komen aan rond 08:00 uur, dus zorg ervoor dat je er uiterlijk vóór die tijd bent!

Tip: Een privé longtailboot regel je een dag van tevoren bij de bestuurder óf gewoon bij de Tonsai pier in de vroege ochtend. Er liggen genoeg boten en er is altijd wel iemand je mee wilt nemen!

Maya Bay | Zó ben je alleen in het paradijs - Tips Thailand (11)

Maya Bay | Zó ben je alleen in het paradijs - Tips Thailand (12)

Kosten
Omdat de Maya Bay bij een nationaal park hoort, betaal je 400 baht entree per persoon om op het strand te mogen staan. Dit betaal je bij aankomst aan de bootchauffeur, bovenop de afgesproken prijs.

’s Ochtends vroeg betaal je voor een privé longtailboot 1.500 baht, die je een drie uur durende tour geeft langs de Maya Bay, Loh Samah (een snorkelplek; snorkels zijn aanwezig op de boot), de Phi-Leh Lagoon en de Viking Cave.

Wil je de privé tour verlengen, dan betaal je 500 baht per uur extra aan de bootbestuurder.

Georganiseerde tours waarbij je niet alleen de Maya Bay bezoekt, maar ook Monkey Beach, Mosquito Island en Bamboo Island, zijn veel goedkoper: slechts 450 baht per persoon. Toch raden we dit niet aan omdat je dan op een overvolle boot zit die overal aankomt op ongunstige tijden – waardoor stranden afgeladen zijn met toeristen.

En óók hier moet je gewoon 400 baht betalen om het strand van Maya Bay én Bamboo Island te staan.

Maya Bay | Zó ben je alleen in het paradijs - Tips Thailand (13)

Sleep Aboard: Slapen in de Maya Bay
Je kunt ook een ‘overnight tour’ maken waarbij je slaapt op een boot die ’s avonds aanlegt in de Maya Bay. Wanneer de laatste boten vertrekken, kun jij samen met andere passagiers in alle rust genieten van het strand. En wanneer de zon onder is, kun je zwemmen met lichtgevende plankton. Een onvergetelijke ervaring!

Meer informatie over deze tour kun je hier vinden: http://www.mayabaytours.com/

Wij waren helaas te laat met reserveren, waardoor het vol zat. Boek deze trip dus enkele weken van tevoren!

Het regenseizoen: Let op!

Vanwege onstuimig weer komt het tijdens het regenseizoen (mei – oktober) regelmatig voor dat je de Maya Bay in de ochtend alleen kunt bereiken via de achteringang bij Loh Samah. En dat schijnt best pittig te zijn, want als het boot op anker ligt zul je eerst een stuk moeten zwemmen(!) door de ruige zee, voordat je aankomt bij een touwladder waar je overheen moet klimmen.

Trek dus goede schoenen aan met grip en neem een dry-bag mee voor al je waardevolle spullen!

Zo ziet de achteringang eruit:

Maya Bay | Zó ben je alleen in het paradijs - Tips Thailand (14)

De achteringang van de Maya Bay. Foto door: Vera Donkers

Slapen op Koh Phi Phi

Koh Phi Phi is geen goedkope bestemming. Wanneer je hier rekening mee houdt, kunnen we je er een aantal hele mooie accommodaties aanbevelen:

Voor wie in Ton Sai Village wilt verblijven – dicht bij het nachtleven en alle restaurantjes – hebben we twee tips voor je. Voor solo reizigers is Sweed Dee Hostel een ontzettend goede uitvalsbasis. Hoewel het strand en alle feestjes hier ontzettend dichtbij zijn, is het er ’s avonds lekker rustig. Verder zijn de kamers brandschoon en het personeel ontzettend behulpzaam en willen ze je oprecht helpen.

Liever een eigen bungalow? Dan moet je bij Garden Home Bungalow zijn, waar je overnacht in een rustige, groene tuin.

Mocht de locatie niet zo’n punt zijn, of als je juist op zoek bent naar rust, dan hebben we nog een aantal goede tips voor je.

Hét resort van het eiland is SAii Phi Phi Island Village, met privé strand, zwembaden, prachtige bungalows, opties voor gezinnen met kinderen – en nog veel meer.

Mocht dat niet binnen je budget passen, is Viking Nature Resort fantastisch. Hier slaap je vanaf € 33 in een houten bungalow midden in de jungle, aan een privé strand, weg van de drukte. Echt heel bijzonder! En mocht je toch naar het centrum willen, dan is het ongeveer 15-20 minuten lopen; wat prima te doen is.

Onze laatste budget tip is Phi Phi Relax Beach Resort, dat aan de andere kant van het eiland ligt aan Pak Nam Beach. Hier verblijf je al vanaf € 36 per nacht in een bungalow aan het strand. Houd hier wel rekening met de ligging; vanaf hier is het ± 2 uur lopen naar het centrum, maar je kunt natuurlijk ook een boot huren.

Wanneer ga jij naar de Maya Bay? En als je er al bent geweest: wat vond je ervan? Laat het ons weten!

Maya Bay | Zó ben je alleen in het paradijs - Tips Thailand (15)

Hoteltips Koh Phi Phi

Relax Beach Resort

Dit resort is zonder de twijfel dé beste hotel keuze voor rustzoekers, stelletjes en families. Ver weg van het party gedeelte aan een paradijselijk privé strand met kristalhelder water. De bungalows bieden spectaculair uitzicht over de zee en het strand. Hier krijg je het meeste waar voor je geld!Prijs per overnachting: v.a. € 36

Viking Nature Resort

Door onze lezers uitgeroepen tot de beste budget verblijfsplek van Koh Phi Phi. Je slaapt in een hele ruime bungalow en kunt dineren bij het restaurant aan het privé strandje. Enige nadeel is (maar kan ook een groot voordeel zijn) dat je 20 minuten moet lopen naar het centrum van Koh Phi Phi.Prijs per overnachting: v.a. € 39

Maya Bay | Zó ben je alleen in het paradijs - Tips Thailand (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Dr. Pierre Goyette

Last Updated:

Views: 6770

Rating: 5 / 5 (50 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dr. Pierre Goyette

Birthday: 1998-01-29

Address: Apt. 611 3357 Yong Plain, West Audra, IL 70053

Phone: +5819954278378

Job: Construction Director

Hobby: Embroidery, Creative writing, Shopping, Driving, Stand-up comedy, Coffee roasting, Scrapbooking

Introduction: My name is Dr. Pierre Goyette, I am a enchanting, powerful, jolly, rich, graceful, colorful, zany person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.